Middleware

Laatst bijgewerkt op 1499 dagen geleden door Marcel Ziemerink

De term middleware wordt gebruikt voor software waarmee het mogelijk is software componenten en bedrijfstoepassingen met elkaar te koppelen. Middleware zorgt voor dus technische interoperabiliteit tussen bedrijfstoepassingen. Middleware maakt veel gebruik van standaarden en raamwerken die door leveranciers van componenten en toepassingen worden geimplementeerd. Voorbeelden van veel voorkomende middleware patronen zijn:

  • Message-oriented middleware (MOM) - dit is middleware die zich richt op het distribueren van berichten van en naar applicaties.
  • Enterprise Service Bus (ESB) - dit is een softwarematige abstractielaag over een messaging systeem waardoor gedistribueerde toepassingen met elkaar kunnen praten over een elektronisch medium (de bus).

Middleware wordt vaak gebruikt als ingredient voor het realiseren van service-oriëntatie (SOA). Dit is een architectuurmodel waarbij leveranciers en afnemers van diensten met elkaar verbonden worden door contracten, en waarbij de realisatie van een dienst is losgekoppeld van de wijze waarop de dienst benaderd wordt. Binnen een service-georiënteerde architectuur verzorgt middleware de koppeling tussen dienstafnemers en dienstleveranciers.

Er zijn verschillende leveranciers van middleware systemen, waaronder:

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers