Procesbesturing

Laatst bijgewerkt op 1500 dagen geleden door Marcel Ziemerink

In het besturen van processen spreken we vaak van Business Process Management (BPM) en Workflow Management (WfM).

De termen BPM en WfM worden soms door elkaar gebruikt. Business process management als gebied bestrijkt het gehele veld van het besturen van bedrijfsprocessen: het ontwerpen, modelleren, uitvoeren, monitoren en verbeteren van die processen, zowel geautomatiseerde als (deels) handmatige. Workflow management richt zich vooral op de geautomatiseerde aansturing van de uitvoering door mensen: een workflow-applicatie houdt bij welke taken moeten worden uitgevoerd en door wie, routeert werk tussen medewerkers, stuurt onderliggende applicaties aan, etc.

BPM-applicaties worden soms als aparte systemen ingevoerd, soms zijn ze ook onderdeel van een groter geheel, zoals een mid-office-suite. Er zijn een aantal standaarden voor het beschrijven van bedrijfsprocessen en het automatisch uitvoeren ervan:

  • WS-BPEL voor het specificeren van geautomatiseerde processen rond webservices.
  • XPDL om procesdefinities tussen verschillende workflow-applicaties te kunnen uitwisselen. Hiervoor is ook de nieuwere standaard BPDM ontwikkeld, maar daarvan zijn nog niet veel implementaties.
  • BPMN als grafische notatie om processen te ontwerpen.

Bij het kiezen van een BPM-applicatie is het belangrijk dat u let op de ondersteuning van die standaarden. Daardoor kunt u de bedrijfsprocessen eenvoudiger tussen verschillende applicaties overdragen, bijvoorbeeld van een ontwerptool naar de executieomgeving of wanneer u een BPM-systeem door een ander wilt vervangen.

Zie verder ook de architectuurpatronen Procesbesturing en mid-office.

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers