Wikistijl lezen

Laatst bijgewerkt op 1478 dagen geleden door Marcel Ziemerink

Een wiki leest u op een andere manier dan een gewone webpagina. De belangrijkste verschillen tussen een wiki en een gewone webpagina zijn:

  • het ontbreken van een hiërarchische structuur in een wiki
  • het grotere aantal links naar andere onderwerpen

Die verschillen maken het gemakkelijk om te "verdwalen" in een wiki. In een gewone website wordt de lezer vaak langs een vrij strak pad geleid, maar in een wiki is het soms aantrekkelijk om te blijven doorklikken op onderwerpen. Wees daar terughoudend in: als u naar specifieke informatie op zoek bent is het verstandig om niet teveel zijpaden in te slaan.

Maar hebt u bij een bepaald onderwerp behoefte aan meer toelichting of achtergrondinformatie, dan zijn die links naar verwante onderwerpen juist wel waardevol. Dat is dan ook één van de belangrijke voordelen van een wiki: u kunt zelf de benodigde diepgang van de informatie bepalen.

Daarnaast kan een wiki eenvoudig door veel mensen gezamenlijk onderhouden worden. De gebruikerscommunity kan zelf aanvullingen en verbeteringen aandragen, waardoor de informatie up-to-date blijft.

Om de weg in het kanaalkompas niet kwijt te raken, kunt u bovenaan in de pagina van het kanaalkompas in stappen volgen waar u vandaan bent gekomen. Zo vindt u de weg altijd weer terug.

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers