Materiesystemen

Laatst bijgewerkt op 1500 dagen geleden door Marcel Ziemerink

Materiesystemen zijn de vakinhoudelijke back-office systemen. Deze zijn vaak opgedeeld naar de verschillende afdelingen en expertises van een organisatie. Dat maakt het vaak lastig om een integraal beeld van een zaak of klant te krijgen en deze ook integraal te behandelen. De koppeling van materiesystemen via een mid-office aan de front-office systemen en -processen kan hierbij helpen.

Op langere termijn is het verstandig om van de individuele materiesystemen te migreren naar een service-georiënteerde architectuur. Daarin zitten niet langer hele systemen, maar (vakinhoudelijke en andere) services. Het gaat om kleinere, zelfstandige eenheden van functionaliteit die op verschillende manieren kunnen worden gecombineerd. Dit maakt een scheiding van interface, businesslogica en data mogelijk. Daardoor wordt het eenvoudiger om nieuwe functionaliteit toe te voegen of bestaande te wijzigen. In bestaande 'legacy' materiesystemen is deze scheiding echter vaak nog niet aanwezig. Koppeling van die systemen met andere wordt daardoor bemoeilijkt.

Zie ook De Midoffice Ontrafeld voor een beschouwing over deze transitie of het artikel Architectuurproject gemeente Enschede(Informatie, november 2008).

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers