Serverpark

Laatst bijgewerkt op 1503 dagen geleden door Marcel Ziemerink

Administratie en transactie intensieve organisaties zullen veel gegevens moeten opslaan of verwerken. Daarvoor hebben ze servers nodig. Er bestaan meerdere soorten servers, zoals mail servers (voor het afhandelen van mail), bestand servers (voor toegang tot bestanden).

Het serverpark van de meeste organisaties bestaat uit tal van heterogene systemen, van pc's tot grote servers of zelfs mainframes. Een specifiek soort server-infrastructuur wordt gevormd door computerclusters, die bestaan uit meerdere computers met een snelle internetverbinding die gezamenlijk een taak uitvoeren. Een verwant type zijn Blade servers, waarbij meerdere servers in dezelfde computerkast een aantal voorzieningen zoals netwerk en voeding met elkaar delen. Veiligheid, betrouwbaarheid, en snelheid zijn belangrijke criteria voor het kiezen van bepaalde typen servers.

U kunt uw serverpark zelf beheren of dit uitbesteden, omdat dat goedkoper is of omdat een gespecialiseerde leverancier de benodigde kennis in huis heeft. Als het beheer wordt uitbesteedt aan gespecialiseerde bedrijven wordt gesproken over (web)hosting. Vertrouwelijkheid van de informatie kan een reden zijn om (bepaalde) applicaties en servers binnen de eigen muren te houden.

Verder moet u nadenken over uitwijkvoorzieningen om de benodigde beschikbaarheid van systemen te garanderen in geval van bijvoorbeelb brand, waterschade of stroomuitval. Ook daarin kunnen externe partijen behulpzaam zijn.

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers