Business Rules engine

Laatst bijgewerkt op 1506 dagen geleden door Marcel Ziemerink

Een Business Rule Engine is een softwaresysteem voor het uitvoeren van een of meer bedrijfsregels (business rules) in een productie omgeving. Met een business rule engine kunnen dus processen en procedures worden geautomatiseerd. Een voorwaarde voor het succesvol gebruik van een business rules engine is de beschikbaarheid van executeerbare bedrijfsregels. Een voorbeeld van zo'n bedrijfregel kan zijn: 'zodra een poststuk binnenkomt moet het ingescand worden, in het betreffende zaakdossier van een klant worden gestopt, en alle betrokken ambtenaren bij die zaak moeten worden genotificeerd van de aanwezigheid van een een nieuw poststuk'.

Bedrijfsregels

Een bedrijfsregel is een beschrijving die een bedrijfstoestand definieert. Bedrijfregels worden vaak opgeschreven in termen van Eventing-Condition-Action (ECA)

  • event beschrijft de gebeurtenis die de rule triggered, bijvoorbeeld het binnenkomen van een poststuk
  • condition beschrijft de van toepassing is om de bedrijfsregel te executeren, bijvoorbeeld het poststuk moet betrekking hebben op een lopende zaak van een klant
  • action beschrijft de actie die ondernomen moet worden, bijvoorbeeld het inscannen van het poststuk en het toevoegen aan het zaakdossier

Voor het beschrijven van bedrijfsregels kan gebruik gemaakt worden van beschikbare beschrijvingstalen zoals SBVR. Het beheren, opstellen en uitvoeren van bedrijfsregels kan met behulp van een Business Rule Management systeem worden gedaan.

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers