Beveiliging van kanalen

Laatst bijgewerkt op 1478 dagen geleden door Marcel Ziemerink

Het doel van het beveiligen van kanalen is het voorkomen dat onbevoegden gebruik maken van het een kanaal, en indien ze dat toch doen, ze achteraf te kunnen traceren. Er zijn verschillende methoden om kanalen te beveiligen, zoals:

  • het kanaal geheim houden voor onbevoegden (security by obscurity). Een voorbeeld hiervan is dat het nummer van de minister-president niet publiekelijk beschikbaar is;
  • gebruik van een 'portier' die de toegang regelt. Bijvoorbeeld het gebruik van een gebruikersnaam en wachtwoord combinatie om gebruik te maken van een e-mail programma;
  • het versleutelen van informatie over een kanaal. Denk aan het gebruik van WEP of WPA encryptie waarmee voorkomen kan worden dat onbevoegden berichten kunnen lezen die via Wi-Fi worden verstuurd.

Om inbreuk te kunnen traceren is het noodzakelijk om bij te houden wie wanneer gebruik maakt van welk kanaal, en welke informatie over het kanaal gaat. Dit wordt ook wel loggen genoemd. De loggegevens worden vaak bijgehouden in een digitaal logboek.

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers