Architectuurview

Laatst bijgewerkt op 1471 dagen geleden door Marcel Ziemerink

Om verschillende doelgroepen (stakeholders) te kunnen bedienen, kunt u van een architectuurmodel verschillende views maken. Eenview is een weergave van een architectuur vanuit het perspectief van een specifieke stakeholder en zijn/haar concerns.

Dit betekent dat u bepaalde elementen weglaat omdat ze niet relevant zijn, andere sterker benadrukken, en de vorm van de weergave aanpassen aan de doelgroep. Onderscheid voor het maken van views drie verschillende soorten stakeholders: ontwerpers, beslissers en gebruikers.

Een architectuurmodel met "blokjes en lijntjes" is vooral geschikt voor architecten en ontwerpers.

Bestuurders en managers willen misschien liever een view waarin naar voren wordt gehaald over welke zaken zij een beslissing moeten nemen. Dat kan bijvoorbeeld ook een tabel met financiële gegevens zijn die zijn afgeleid uit de architectuur, zoals de kosten van invoering van bepaalde applicaties.

Gebruikers zullen het liefst minder abstracte views krijgen. Deze views moeten aansluiten bij hun dagelijkse werk en omstandigheden en waarin hun eigen rol eenvoudig herkenbaar is. Zo kunnen bijvoorbeeld cartoons hier een handige weergave zijn.

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers