Vergelijking resultaat met ontwerp

Laatst bijgewerkt op 1502 dagen geleden door Marcel Ziemerink

Om te leren van het eigen ontwerpproces, is het verstandig na elke realisatiestap terug te kijken en de realisatie te vergelijken met het architectuurontwerp en de eisen en wensen. Tijdens de realisatie kan het immers nodig gebleken zijn om bepaalde dingen anders te doen. We stellen ons de volgende drie vragen:

Was het ontwerp haalbaar?

Ten eerste willen we weten of het ontwerp haalbaar is gebleken.

  • Waar zaten tijdens de uitvoering de knelpunten en wat waren daarvan de oorzaken?
  • Welke veranderingen verliepen goed, welke minder goed?
  • Welke eisen en wensen moesten we laten vallen?
  • Waar hebben we de verwachtingen kunnen overtreffen?
  • Waren tijd en budget toereikend?

Is het ontwerp onderweg bijgesteld?

Ten tweede zijn de bijstellingen in het ontwerp belangrijk. Die bijstellingen moeten ook doorgevoerd worden in de architectuurbeschrijvingen en –modellen. Dit zorgt ervoor dat die up-to-date blijven en een basis vormen voor de volgende ontwikkelstap. Wordt dit niet gedaan, dan zal bij de volgende stap opnieuw de huidige situatie in kaart gebracht moesten worden. Dit is een veelvoorkomend probleem dat voor veel extra kosten en ongemak zorgt. Het wordt vaak veroorzaakt doordat er niemand verantwoordelijk is voor het actueel houden van architectuurbeschrijvingen. Zie ook Architectuurorganisatie.

Wat kunnen we leren voor de volgende stap?

Ten derde is het belangrijk om stil te staan bij mogelijkheden voor verbetering. Welke zaken moeten bij de volgende ontwikkelstap anders aanpakt worden?

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers