Volwassenheid van de organisatie

Laatst bijgewerkt op 1498 dagen geleden door Marcel Ziemerink

In het bepalen van de omstandigheden en randvoorwaarden is het belangrijk dat we bekijken hoe volwassen de organisatie is en of een bepaalde verandering haalbaar is.

Volwassenheidsmodellen

Er zijn verschillende managementmodellen om organisaties op hun volwassenheid te beoordelen. Een bekend model dat ook door veel overheidsorganisaties wordt gebruikt is het INK-model. In de context van het front-office ontwerp kunnen de plateaus van EGEM i-teams en de fasen van Antwoord© een leidraad zijn.

Cultuur

Erg belangrijk bij een verandering is de organisatiecultuur. In het bijzonder de veranderbereidheid en samenwerkingsbereidheid van management en medewerkers. Mensen willen best veranderen, maar niet veranderd willen worden. De gehanteerde veranderaanpak in de organisatie is sterk bepalend voor het succes van een verandering.

Opleidingsniveau

Tot slot is het belangrijk dat we aandacht schenken aan het opleidingsniveau van de medewerkers. Is er als gevolg van de verandering een grote wijziging in de benodigde kennis en vaardigheden? Kunnen onze medewerkers dat wel aan?

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers