Technologiearchitectuur

Laatst bijgewerkt op 1498 dagen geleden door Marcel Ziemerink

Vaak zijn voor het realiseren van (onderdelen van) een systeem meerdere alternatieven voorhanden. Een technologiearchitectuur houdt zich bezig met de keuzen tussen de beschikbare realisatietechnologieën. Net zoals een civiel architect moet beslissen of een huis in hout of steen wordt opgetrokken, zo zal van een geautomatiseerd systeem ook bepaald moeten worden uit welke concrete bouwblokken het systeem wordt opgebouwd.

Het opstellen van een technologiearchitectuur is geen willekeur. Het er om goed onderbouwde keuzes voor realisatietechnologieën te maken. (Klik hier voor de nodige aandachtspunten bij het maken van die keuzes.) In de volgende secties zullen een aantal instrumenten en voorbeelden worden aangereikt die gebruikt kunnen worden bij het de invulling van de technologiearchitectuur.

Achtergronden en hulpmiddelen

Bij het beschrijven van een technologiearchitectuur, in samenhang met de applicatie- en bedrijfsarchitectuur, kan gebruik gemaakt worden van architectuurbeschrijvingstalen zoals ArchiMate.

Meer specifiek voor kanaalarchitecturen geeft de patronencatalogus van Kanalen in Balans een aantal nuttige oplossingen.

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers