Architectuur

Laatst bijgewerkt op 1494 dagen geleden door Marcel Ziemerink

In ICT-intensieve organisaties is "werken onder architectuur" gemeengoed geworden. Maar wat is nu architectuur? Het begrip "architectuur" zoals we dat in de ICT gebruiken is natuurlijk afkomstig uit de bouwkunde. Daar wordt het zowel gebruikt voor het vakgebied dat zich bezighoudt met het ontwerpen van gebouwen als voor het concrete resultaat, het ontwerp of de ontwerpstijl (bijv. "gotische architectuur"). Een bouwkundig architect maakt ontwerpen van gebouwen, waarin hij aandacht besteedt aan de functionele en technische eigenschappen ervan. Een architect maakt daarvoor tal van producten, van de eerste schetsen van een concept en 3D modellen om de klant een eerste indruk van het beoogde resultaat te geven tot bouwtekeningen met details voor het doorrekenen van de sterkte van een constructie of het leggen van kabels en leidingen.

In de ICT is het niet anders. Hoe ontwerp ik bedrijfsprocessen in samenhang? Hoe breng ik een applicatielandschap in beeld? Hoe leg ik vast welke afdelingen functioneel eigenaar zijn van welke applicaties? Hoe beeld ik de applicatieportfolio af op de technische infrastructuur? Hoe geef ik aan welke gegevens nodig zijn bij de levering van welke producten en diensten aan klanten?

Een veel gehanteerde definitie van het begrip architectuur in de ICT is die van de IEEE 1471-2000 / ISO/IEC 42010 standaard: "Architecture is the fundamental organization of a system, embodied in its components, their relationships to each other and the environment, and the principles governing its design and evolution."

Architectuur in de bedrijfs- en ICT-wereld is dus een consistent geheel van principes, methoden en modellen voor het ontwerpen en realiseren van bedrijfsprocessen, informatievoorziening, technische infrastructuur en organisatorische inrichting. Als we al die aspecten in samenhang en voor de hele organisatie beschouwen, noemen we dat vaak enterprise-architectuur.

Een veel gebruikte driedeling die we ook in onze aanpak hanteren, is die tussen:

Voor het beschrijven van architecturen worden vaak architectuurmodellen gebruikt, omdat die de benodigde precisie en helderheid leveren. Daarnaast zijn natuurlijk ook beschrijvingen in tekst, van bijvoorbeeld eisen en wensen, ontwerpbeslissingen en andere achtergronden van belang.

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers